lördag, januari 27

Cabernet Sauvignon

Idag var det dags för vinprovning nr 2, tema Cabernet Sauvignon. Det fanns inte ett enda vin som var odrickbart denna gången. Men det fanns ett par som var riktigt riktigt bra, bland annat vinet på bilden var väldigt gott. Kaesler Cabernet Sauvignon, nr 97339 på Systembolaget, 194 väl spenderade kronor kan jag säga. En annan höjdare var Trapiche Medalla, nr 97391 på Systembolaget, 183 kr.

Häromdagen skickade Robin en länk till Elvis the King, vinet då... det är 30 år sedan Elvis Presley dog och det ska firas. 3 olika viner har han fått. Elvis the King var en angenäm upplevelse. Dock inte det bästa vinet som tillverkats. Men Robin... helt klart nåt du ska köpa! Etiketten är tydligen samlarobjekt... även om den var skitful. Sparas i en förgylld ask tills den är värd attans med kosing.

Nu när jag har blivit expert på Cabernet Sauvignon (Cabernet Franc + Sauvignon Blanc) så kan jag tala om att Bordeaux vinerna inte har någon sötma i eftersmaken, den är alltid torr, de har lång eftersmak ändå... men det gör att jag tycker om vinerna från den nya världen bättre, för de är lite rundare på nåt vis, me like. Vinerna från Bordeaux ska man dricka direkt, eller lagra i 10-15 år. Tiden däremellan är det tydligen vanligt att druvan sluter sig och vinet smakar nästan ingenting, helt dött. Men sen öppnar det sig igen. Så om ni är på restaurang och vill lägga en massa pengar på vin, så kan ni för den sakens skull kolla på årgången. Vilken årgång vinet tillhör är i princip bara viktigt för europeiska viner, i den nya världen är konstbevattning tillåtet vilket ger jämnare kvalitet. Ett vin är sällan 100% Cabernet Sauvignon, även om det inte står nåt annat på flaskan. Men det skulle inte vara gott att dricka, det blir för strävt. Så normalt är 70-80% Cabernet Sauvignon och sen är det blandat med tex Cabernet Franc, Merlot eller Malbec som är lite mjukare. Att blanda med andra druvor är även ett sätt för tillverkaren att sätta sin egen husstil på vinet. En Cabernet Sauvignon från Sydafrika kan vara väldigt lik en Bordeaux... den nya världen knappar in på storebror. Priserna är en aning mer modesta också. Vi provade en Bordeaux, 2a Cru, från 2001 (ett enligt tillverkarna dåligt år men som kritikerna börjar gilla ändå) som var på väg att sluta sig och som skulle tjäna på lagring, men det kändes just nu ganska trist... för 305 kr, inte alls prisvärt. Men hade det varit från 2000 (ett bra år) så hade det kostat kanske tre gånger så mycket.

Det här skrev jag inte alls ner för att jag ska komma ihåg det till provet ;). Men det var en jätterolig provning idag, provningsledaren kunde jättemycket och gav en massa bra tips på hur man ska tänka när man blindprovar.

Inga kommentarer: