onsdag, april 30

Valborg

Nä, Valborg firas inte längre med picknick i stadsparken eller champagnegalopp. Istället bjöd Ola och Maria oss med ut till ett traditionellt firande i Bosarp där Marias släkt har gård.

Vänner och släkt samlades runt det en gång stora bålet... nu prefekt grillglöd (eller glöder som man säger i Skåne tydligen)

Katten tog sig in i pappåsen genom handtaget och fastnade sen. Katten har ett lustigt dubbelnamn som jag just nu glömt bort.

Efter att ha grillat smaskiga och mindre smaskiga korvar från saluhallen fortsatte vi i den lilla inredda snickarboa med kakor till tusen och kaffe. Supermysigt och vi smidde planer för midsommar :). Hur det kommer att gå får vi se!

Häst som vill bitas, det fanns en snäll också men för att komma till den var man tvungen att gå förbi två elaka hästar :(

söndag, april 20

5S på vinden

Har gått omkring och haft lite ångest för att jag måste städa på vinden så att Philippe kan få in sina grejer när han flyttar in. Visste inte när jag skulle få tid och ork att gå upp dit och ta tag i skiten. Men så plötsligt dök den upp; tredje gruppuppgiften i Lean-kursen. Emma har huvudansvaret för att uppgiften blir gjord och ämnet är 5S... kunde inte bli bättre!

Vad är nu 5S då och varför blev jag så exalterad? Jo, 5S är grunden till standardiserat arbete och handlar i tur och ordning om att;

  • Sortera (seiri) verktyg och material som används på arbetsplatsen. Skilj det som är nödvändigt, från det som inte är det.
  • Systematisera (seiton) det som är nödvändigt så att det är lätt tillgängligt. Ge det en given lämplig plats och tag bort annat.
  • Städa (seiso) regelbundet. Liten städning varje dag. Större rengöring varje vecka.
  • Standardisera (seiketsu) de dagliga rutinerna. Använd att-göra-listor för daglig vård av maskiner och lokaler.
  • Se till (shitsuke) att ordningen hålls. Förbättra att-göra-listorna steg för steg.
Det som gjorde mig glad var att vi kunde skriva om och analysera 5S genom att genomföra steg 1-3 i hemmiljö. Så det har jag nu gjort. Det är bara märkning av kartonger och lådor kvar, samt att skaffa in lite fler plastbackar när Philippe drar in med sina prylar. Men hittills är jag väldigt nöjd med mina lagerhyllor som jag köpt för en billig peng på IKEA.

Normalt har jag ingen lampa på vinden så det är mörkt när man går in. Alltså ställer man allt på en plats som man ser... dvs precis innanför dörren. Precis där trivs inte spindlarna heller vilket är jättebra.

Lite längre in blandades kartonger från Lund (med hemligt innehåll) med lådor med kläder och säckar med skor. Inte så Lean direkt...

Tjo, arbetar intensivt med att sätta upp ett klädräcke. Philippe har skruvat ihop hyllorna och ställt längs med innerväggen. Strålande!

Det genomskinliga plastbackarna är nu fyllda med filtar, kuddar och täcken. I några av de mindre har jag förlängningskablar och andra fixgrejer. Picknick-prylarna ligger nära till hands för att årstiden börjar närma sig den rätta och julpyntet har fått en hedersplats uppe till vänster.

Innanför det står alla lådorna med skor och alla kartonger med böcker och anteckningar som jag ännu inte är beredd att göra mig av med.

Totalt kommer jag att slänga sju sopsäckar med skräp, ställa ner en massa burkar med färg i källaren, och skänka en låda med saker till elektronikåtervinningen (allt som rör sig, lyser eller låter).

Visst blev det fint!?

Välkommen med your stuff Plupp... om det är sorterat ;)

söndag, april 13

Något slitna

Fick just ett samtal från en trött Philippe. Han är ensam kvar i lägenheten och fixar med det första lagret vitolja i vardagsrummet. Han lät en aning uppgiven då oljningen inte var lika enkel som förra veckan. Dels är det ett mycket större rum och sen har trägolvet betett sig annorlunda denna gången också. Vi vet inte vad det är för skillnad egentligen. Men lacken har varit mycket svårare att få bort och dessutom så har den stora slipmaskinen gjort streck i varje planka. Ajaj! Men det kommer ändå att bli så otroligt mycket bättre än vad det var innan och förmodligen kommer det inte att synas så mycket i slutändan.

Själv lämnade jag byggarbetsplatsen vid kl 15. Hade en Luleå-tenta att ta hand om. Så jag gick hem, spände upp ögonen med tandpetare så att jag inte somnade och satte mig och läste i nån timme för att sen kunna skriva tentan på 90 minuter. Tappade upp ett bad och slängde i en badbomb någonstans i halvlek och fick ny energi. Vad allt går mycket lättare när man luktar som en nyponros och är varm i hela kroppen :)! Skrev tentan och tror väl att det gick ganska bra. Det är 20 frågor som slumpas fram ur en hög med frågor. Normalt så ska det vara en övervikt flervalsfrågor och inte så många frågor med längre svar. Självklart så fick jag 4 flervalsfrågor och resten var jag tvungen att skriva långa svar på. Men nog tusan kunde jag svara på olika typer av förbättringscykler inom Lean och hur Scania använder sig av Lean principer :)

Nu ska jag SOVA!

lördag, april 12

Stilfullt


En med persilja garnerad tallrik köttbullar på IKEA.

onsdag, april 9

En helt annan lägenhet

Philippe har köpt ett laserpass och var tvungen att leka lite med det innan oljandet av golv kunde fortsätta. Men rummet på bilden är nu klart... vitoljat och fint. Det är en helt annan känsla i lägenheten nu, det kommer bli superbra när vi är klara. Jag är glad att min blivande sambo tycker det är lika kul att leka hemmasnickare som jag, även om jag kanske har lite mer tålamod i längden... eller är det bara att jag som vanligt inte är en tidsoptimist? ;) Kul att lära sig slipa golv ändå. Har gjort en "kom-ihåg" lista för hur man fixar furugolv som legat sen 1907, den består av 13 punkter med alltifrån slipning med papper 50, 80, 120 och 180 till lutning i två omgångar och olja planka för planka med pensel och vitolja. Nån som vill hjälpa till med det återstående rummet i helgen? Vi har fått upp rutinen ordentligt så det enda som behövs är lyfthjälp till en tung slipmaskin uppför alla trapporna på fredag kväll och ner för samma trappor på söndag eftermiddag.